Nahied deelt in een blogserie, als vestigingsdirecteur van Inholland Rotterdam en domeindirecteur Business, Finance en Law, haar visie en ervaring met betrekking tot actuele maatschappelijke thema’s. Met een verfrissende kijk op zaken, helikopterview en een dosis energie legt ze verbinding tussen de hogeschool en de buitenwereld.
Rotterdam,14 mei 2024
Zoals jullie weten, werken we veel vanuit huis. Met de uitdagingen die voor ons liggen – het verbeteren van het studentenwelzijn, en het verhogen van de instroom en het succesvol doorstromen van onze studenten – is het steeds belangrijker dat we goed beschikbaar zijn voor studenten en vaker aanwezig zijn op de hogeschool. Daarnaast weten we dat vanachter een scherm het moeilijk is om écht bij te dragen aan hun welzijn. Persoonlijk contact speelt hierin een cruciale rol.
Herinneren jullie je de levendige momenten nog, voor corona? Wanneer je de teamkamer binnenkwam, er iemand jarig was en we samen zongen en taart aten? De drukte en gezelligheid bij de docentenruimte? Tegenwoordig zijn deze kamers vaak stil en leeg als ik een rondje door ons pand maak. Soms tref ik op elke verdieping slechts een enkele collega. Ik mis het contact met mijn collega's enorm. Ik mis de spontane gesprekken en het plezier van onze levendige campus.
Zichtbaar en toegankelijk zijn verhogen studentenwelzijn
Vervreemding van elkaar ligt op de loer door al die Teamsmeetings en online vergaderen, terwijl een echt teamgevoel, in mijn ogen, ontstaat door elkaar regelmatig fysiek te ontmoeten. Zeker nu we streven naar het verhogen van het studentenwelzijn. Om dit te laten slagen, is het essentieel dat we zichtbaar en toegankelijk zijn voor onze studenten. Door veel in persoonlijk contact te staan, kunnen we hen écht zien. Een les in een klaslokaal is zoveel meer dan alleen kennisoverdracht. Docenten zien hoe studenten zich voelen, hoe betrokken ze zijn en hoe de groepsdynamiek is.
Denk bijvoorbeeld aan een student die zich afzijdig houdt of moeite heeft met de lesstof. Binnen de muren van de hogeschool kunnen we direct aandacht besteden aan zulke signalen. Zo begint het verbeteren van studentenwelzijn – door op te merken hoe het écht met onze studenten gaat en daarover in gesprek te gaan.
Voorbereiden op burgerschap
We werken tenslotte in het onderwijs om jongeren niet alleen kennis bij te brengen, maar ook om ze voor te bereiden op het burgerschap. Dit gaat over hoe we met elkaar omgaan, over normen en waarden, over hoe we onszelf staande houden in de samenleving. En burgerschapseducatie is het meest effectief tijdens fysieke ontmoetingen.
Goede voorbeeld
Samenvattend, ondanks dat de digitalisering die door corona is versneld en de vele voordelen die het heeft, missen we de directe interactie met onze studenten. Als we willen dat zij vaker naar school komen, wat bijdraagt aan hun welzijn, moeten wij het goede voorbeeld geven.
Laten we elkaar weer vaker in de ogen kunnen kijken, persoonlijk en dichtbij, niet alleen via een scherm. Tot snel op locatie!