Nahied deelt in een blogserie, als vestigingsdirecteur van Inholland Rotterdam en domeindirecteur Business, Finance en Law, haar visie en ervaring met betrekking tot actuele maatschappelijke thema’s. Met een verfrissende kijk op zaken, helikopterview en een dosis energie legt ze verbinding tussen de hogeschool en de buitenwereld.
Rotterdam, 20 juni 2024
In een wereld die meer dan ooit verdeeld lijkt door culturele en religieuze verschillen, is het essentieel dat ‘wij-zij’ plaatsmaakt voor 'wij'. Het is toeval dat je in een bepaald land bent geboren, met een bepaalde religie. Wij mogen dat toeval niet gebruiken om oorlogen met elkaar te voeren.
Ik kom uit Iran, een land waar de culturele en religieuze verschillen enorm zijn. Ik ben niet gelovig opgevoed en van mijn vader heb ik geleerd dat mensen uit die diverse religies gezamenlijk wonen. Hij zei: “Kind, er is maar één God en er zijn meerdere wegen die erheen leiden. Het maakt niet uit welke je kiest, het gaat om hóe je dat doet. Het gaat erom dat mensen in vrede naast elkaar leven”.
Toeval waar je bent geboren
Alle religies en culturen hebben prachtige kanten waar we van kunnen leren. Wat mij geholpen heeft, is het omarmen van alle verschillen die ik tegenkwam en ze mij eigen maken. Door dit te doen, verdween het onderscheid tussen 'wij' en 'zij'. Probeer een selectie te maken van wat je tegenkomt en mooi vindt, en maak het je eigen. Je geboorteland, met wellicht een bepaalde religie, is niet persé een weerspiegeling van wie je bent als persoon.
Wij mogen het toeval dat je ergens bent geboren niet gebruiken om oorlogen met elkaar te voeren. Het geeft ons niet het recht om elkaar te haten.
Inspiratie uit het verleden
Laten we de grote voorbeelden uit de geschiedenis als inspiratie gebruiken, zoals Harriet Tubman, Nelson Mandela en Martin Luther King. De eerste was een slavin in de Verenigde Staten die naar het noorden vluchtte en velen bevrijdde door haar moedige acties. Zij toonde ons dat je niet hoeft te vechten om je gelijk te halen; vastberadenheid, moed en strategie kunnen net zo krachtig zijn.
Alle drie laten zien dat één persoon een groot verschil kan maken. Stappen zetten die het verschil maken, dat is wat telt. In je eentje kun je niet de wereld veranderen, maar samen kunnen we dat wel. Kortom, laten we samen werken aan een wereld waarin wij-zij denken plaatsmaakt voor 'wij' en we een brug kunnen slaan tussen 'ons' en ‘zij’.